
 
 

 

 
FESE Response to the ESMA Consultation Paper on ESMA’s 
Opinion on the Trading Venue Perimeter 
Brussels, 29th April 2022 

Q1: Do you agree with the interpretation of the definition of multilateral systems? 

FESE believes that the primary aim of ESMA’s Opinion on the Trading Venue Perimeter 
should be to provide clarifications on the definition of “multilateral system” in MiFID II for 
the purposes of supervisory convergence. The interpretation should take into account the 
need to ensure proper enforcement of the regulatory framework. There should not be 
room to artificially circumvent the framework. At the same time, there needs to be room 
for healthy innovation to ensure competition on a level playing field. It is important to 
strike the right balance between competing objectives of the MiFID II/R regime, for 
example: 

1. On the one hand, it is important to promote fair and orderly trading, market 
integrity, and a level playing field. 

2. On the other hand, the perimeter should not be excessively burdensome and cover 
market conduct that does not involve trading. 

3. In addition, as national competent authorities will rely on the upcoming Opinion, 
ambiguities that could lead to undue extensions of the perimeter should be 
avoided. 

4. ESMA should, when looking at individual cases, be careful to consider all the 
elements of the definition of a multilateral system and not just selected parts of 
it.  

 
For this specific question, we alert ESMA to not apply an interpretation of 
“system”/“facility” that is too broad. Specifically, by including any set of contractual 
agreements and standard procedures, ESMA needs to avoid the risks to also include 
innovative mechanisms that are neither intended to be considered nor operate as 
multilateral systems within the perimeter. In contrast, we think that BaFin has provided 
a definition of what constitutes a “system” which we strongly support because it 
adequately reflects what is at the core of a trading system. According to BaFin, a system 
is “an objective set of rules governing membership, the admission of financial instruments 
to trading, trading between members, notifications of completed transactions, and 
transparency obligations.1 In the end, there should remain a regulatory differentiation 
between a technological platform and a full-fledged marketplace. 
The same argument applies to “ability to interact”. The broad interpretation of these 
definitions may in certain cases have the undesirable consequence of including facilities 
in which there is no genuine trade execution or arranging taking place (which goes against 
Recital 8 of MiFIR). While it is important to ensure that all multilateral systems are 
properly supervised, it is important to provide legal certainty in respect of systems that 
are not intended to provide this functionality. In respect to paragraphs 22-23 and 27-28, 
it would be useful to provide more considerations on the negative scope of the “able to 
interact” criterion, such that market participants have more clarity on what is excluded 
from the perimeter. In particular, the notions “genuine trade execution”, “genuine 
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arranging” and “genuine interaction” should be clarified, as well as “functioning of the 
arrangement” and the role of third-party systems. The lack of clarity is poised to inhibit 
operators from exploring innovative arrangements that should fall outside the perimeter.  
Finally, we believe that Paragraph 12 should make explicit that the set of rules should be 
mandatory (i.e. imposed by the market operator) in order to qualify as a “multilateral 
system”. In Paragraphs 13 and 14, ESMA refers to the MiFID II service of reception and 
transmission of orders (RTO) and the link to multilateral systems, stating that “a clear 
distinction should be made between RTO and the operation of a trading venue”. We agree 
with that statement, however, some added clarity would be helpful on how to clearly 
distinguish RTO from a multilateral system.  
 
1 Own translation of 
https://www.bafin.de/SharedDocs/Veroeffentlichungen/DE/Merkblatt/mb_091208_tatb
estand_multilaterales_handelssystem.html 

 
Q2: Are there any other relevant characteristics to a multilateral system that should be 
taken into consideration when assessing the trading venue authorisation perimeter? 

In general, we believe the consideration of additional characteristics risks narrowing the 
scope of multilateral systems which has been defined by MiFID II, with the risk that some 
systems that should be treated as multilateral and therefore regulated as a trading venue 
would fall outside of the regulatory perimeter. 
In addition, we suggest it should be highlighted that any systems that are deemed 
multilateral and are required to be authorised as trading venues must be subject to similar 
obligations. In particular, system operators must provide the appropriate real-time pre-
trade transparency data reflecting the true trading interests available. We are aware of 
trading venues that in our view do not publish the required information. Therefore we 
suggest that more needs to be done in relation to the monitoring and consistent 
enforcement of all trading venues across the EU to ensure they are subject to and fully 
comply with the same requirements.I 
Regarding the delineation between multilateral and bilateral systems, FESE believes more 
descriptions of the system’s activities would be beneficial for enforcement aspects. This 
should include systematic internalisers (SIs). In principle, we suggest introducing a 
requirement for investment firms to seek authorisation as an SI. Such a process would 
include providing information on the condition of executing orders, a description of the 
functioning of the SI, interactions between SIs and trading venues, compliance with best 
execution requirements, etc. SIs in their capacity of systems executing significant volumes 
must be monitored in order to guarantee that they work on a bilateral basis and comply 
with the tick size regime. It should be ensured that SIs cannot differentiate the type of 
flow they receive to gain an unfair advantage for their own benefit. Such profiling can be 
done by using different streams or particular flags attached to the flow received by SIs. 
The inconsistent flagging of SI trades should also be considered in view of this. 

 
Q3: In your experience, is there any communication tool service that goes beyond 
providing information and allows trading to take place? If so, please describe the 
systems’ characteristics. 

 

 
Q4: Are you aware of any EMS or OMS that, considering their functioning, should be 
subject to trading venue authorisation? If yes, please provide a description. 
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We agree with ESMA that OMS should not be considered as multilateral systems as they do 
not bring together, nor allow for the interaction of, multiple third-party buying and selling 
interests.  
In contrast, an EMS, while facilitating order execution by offering an overview of liquidity 
and prices on various venues, may sometimes be considered a multilateral system. As 
rightly mentioned in ESMA’s examples, EMS which would allow for firms to send RFQs to 
multiple players, allowing for an interaction within the system, should fall under the 
definition of a multilateral system and be subject to an authorization requirement. This 
would allow to level the playing field between EMS and trading venues that may also 
operate an RFQ system, since the function and goals of those systems are similar. 
Other EMS types where their functionality does not allow for trading interests of different 
parties to interact with each other without involving a trading venue should be excluded 
from the definition of a multilateral system. 
However, it needs to be carefully considered that regulating electronic systems like EMS 
on the one side but not regulating chat and telephone business in the same way may result 
in adverse impacts, hindering electronification and transparency by pushing volume into 
unregulated and opaque voice and chat systems. 

 
Q5: Do you agree that Figure 4 as described illustrates the operation of a bilateral system 
operated by an investment firm that should not require authorisation as a trading venue? 

We agree with ESMA that such a system should be considered bilateral, may hence qualify 
as an SI and does not require authorisation as a trading venue. 

 
Q6: Do you agree that a “single-dealer” system operator by a third party, as described 
in Figure 5, should be considered as a multilateral system? If not, please explain. 

 

 
Q7: Do you agree that systems pre-arranging transactions that are formalised on a trading 
venue, even when arranged in a multilateral way, should not be required to be 
authorised as trading venues? Do you agree with the justification for such approach? 

Trading venues have no systematic insights into negotiations taking place outside their 
systems, as only the resulting orders of these negotiations are formalized on the trading 
venue and executed. It is in most of the cases not visible to the trading venue via which 
system the specific buying and selling interests emerge and were negotiated to ultimately 
find their way into the exchange trading venue system to be executed. Thus, trading 
venues mostly do not have any contractual relationships with systems used to pre-
negotiate buying and selling interests/orders for formalization and execution into their 
system. In most of the cases, the trading venues observe a member entering the 
information in their system and not a potential system that might have been used for the 
negotiation. 
In light of the above, it should be carefully considered if the proposed exemption in 
chapter 4.3. should indeed be pursued. This proposal would manifest a status where price 
(pre-)formation is taking place via partially opaque platforms bringing together 
multilateral trading interests, as these would be exempted from the requirement of being 
regulated as a trading venue. 
If it is nevertheless deemed necessary to exempt such price formation platforms from the 
scope of the multilateral system definition, it should be avoided to consider pre-arranging 
platforms as an extension of trading venues (or trading venues as an extension of pre-
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arranging platforms). As explained, there is generally no contractual relationship between 
both. 
The trading venue also does not outsource the arranging of transactions to the pre-
arranging firm. Pre-arranging a trade prior to its conclusion on the trading venue is not 
necessarily part of the trade conclusion. Trades are only concluded by registration on a 
trading venue in accordance with its rules, which do not require any pre-arranging. As the 
trading venue therefore does not have to pre-arrange any trade, it may not outsource such 
a task (which it never had).  
Neither does the pre-arranging firm outsource the trade conclusion to the trading venue. 
The pre-arranging firm is at no point in time mandated to execute trades and therefore 
cannot outsource this task (which it never had). Trade conclusion is exclusively and 
originally the task of the trading venue. 
Therefore, contrary to ESMA’s proposal in paragraph 80, we deem it to be the sole 
responsibility of the pre-arranging firm to comply with its regulatory and legal obligations 
applicable to the pre-arranging of transactions and catering to the exchange/ trading 
system, while it is the sole responsibility of the trading venue to ensure legal and 
regulatory compliance of the process of order entry, execution, and trade formalization 
on the trading venue under its rules. Such allocation of responsibilities should not be 
disrupted by a special mandatory agreement between the trading venue and the pre-
arranging firm. 
In addition, for MiFID II/R provisions that do not relate to a particular trade, but to trading 
as a whole (like provisions on non-discriminatory access), it would remain unclear which 
trading venue (and to what extent) would have to ensure compliance, if a firm formalized 
all trades on a trading venue but not always on the same one. 

 
Q8: Are there any other conditions that should apply to these pre-arranged systems? 

 

 
Q9: Are there in your views any circumstances where it would not be possible for an 
executing trading venue to sign contractual arrangements with the pre-arranging 
platforms? If yes, please elaborate. 

We believe each trading venue should decide the contractual arrangements it has with its 
own participants and whether it is appropriate to have a dedicated contractual 
relationship with pre-arranging platforms. 
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